SREDNJOŠKOLAC DEJAN GRUJIČIĆ APSOLUTNI POBEDNIK ŠAHOVSKOG TURNIRA “LAJKOVAČKI POBEDNIK”

Srednjoškolac Dejan Grujičić, učenik SŠ “17. septembar”, apsolutni je pobednik današnjeg šahovskog turnira pod nazivom “Lajkovački pobednik”, koji je u okviru manifestacije Dani Lajkovca Biblioteka ”Radovan Beli Marković” organizovala za osnovce i srednjoškolce sa teritorije opštine Lajkovac.

Na turniru održanom danas u Biblioteci “Radovan Beli Marković” u Lajkovcu, u kategoriji osnovaca pobednica je Petra Piper, svršeni petak lajkovačke OŠ ,,Mile Dubljević”.

Drugo mesto u kategoriji osnovaca osvojio je Adrian Erikson, a treći je Jaroslav Ežujev.

U kategoriji srednjoškolaca pobednik je Dejan Grujičić. Drugo mesto osvojio je Žarko Todorić, a treći je Damjan Drašković.

Najbolji iz obe kategorije – apsolutni pobednik je Dejan Grujičić.

Šahovski klub ,,Železničar” podržao je turnir “Lajkovački pobednik”, koji je organizovala Biblioteka “Radovan Beli Marković”.

Šahovski turnir “Lajkovački pobednik” u organizaciji biblioteke je u okviru programa manifestacije “Dani Lajkovca” ove godine po prvi put organizovan.

Inače, biblioteka već godinama sa uspehom organizuje besplatnu školu šaha za decu i mlade, ali i sve one koji bi želeli da nauče ovu drevnu igru, čiji polaznici već beleže značajne uspehe na šahovskim takmičenjima.

Školu šaha organizuje i vodi mr Daren Milivojević, a govoreći o motivima za realizaciju škole šaha i ovog turnira je rekao:

“Cilj nam je da polaznike škole naučimo pravilima šahovske igre, da se podsetimo bogate šahovske tradicije i nesvakidašnjih priča koje prate ovu po mnogo čemu jedinstvenu i svevremenu igru, koja u sebi podjednako spaja logiku promišljenih poteza, kreativnu zamisao i emotivni zanos, kroz koje šahovska partija najviše nalikuje životu, učeći nas da budemo odgovorni i promišljeni, sabrani i strpljivi, da dostojanstveno prihvatimo pobedu, ali i poraz. Zbog svega navedenog šah je bio i ostao viteška igra, sa mnogo blagodetnih uvida. Zato, učeći se šahu, mi se neosetno učimo i pripremamo za život.”

Želja organizatora “Lajkovačkog pobednika” je da što više mladih ispolji interesovanje za šah, da turnir preraste u tradiciju i da vremenom okuplja što veći broj učesnika.

Related posts

Leave a Comment