IZLOŽBA SKULPTURA MILUTINA RANKOVIĆA U GRADSKOJ GALERIJI U VALJEVU

Retrospektivna izložba skulptura Milutina Rankovića pod nazivom Sveto drvo kolubarsko otvorena je sinoć u novoj Gradskoj galeriji u Valjevu. Izložba je organizovana u saradnji Međuopštinskog istorijskog arhiva i Narodnog muzeja Valjevo.

Dok povlenskaj galerija na otvorenom, na Kneževom polju u avgustu iščekuje skulpturu oca Justina, Milutin Ranković se na dostojan način predstavio brojnoj valjevskoj publici.

Izložbu u koju je sabrano preko četiri decenije rada otvorila je direktorka MeđuopštInskog istorijskog arhiva  Bojana Savčić, naglasivši da su o umetničkoj vrednosti dela Milutina Rankovića govorili mnogi kompetentni kritičari, ali da veruje da je Milutinu daleko važniji utisak koji će njegov rad ostaviti upravo na valjevsku publiku.

U ime suorganizatora prisutnima se obratila i direktorka Narodnog muzeja Jelena Nikolić Lekić, a program je vodila istoričarka umetnosti Andrea Sokić.

U programu otvaranja izložbe nastupila je frulašica Biljana Paunović.

Na izložbi je prikazano originalnih 36 skulptura galerijskog formata nastalih tokom perioda od 1982. do 2022. godine.

Ranković je rekao da je njegov rad i posle 42 godina izlaganja, na ozbiljnom sudu publike, jer: “Valjevo zna šta je kultura, a mesto rođenja, pa makar to bilo i zato što je tu najbliža bolnica kao u mom slučaju, nije slučajno, zvezda pod kojom ste rođeni i voda kojom ste prvi put okupani, određuje vam put.”

I

zbor radova za izložbenu postavku priredili su istoričarka umetnosti Haira Jakovljević, akademska slikarka Nevena Nikodijević i Andrea Sokić, koja je sa Ljiljanom Subotić pripremila prikaz izložbe za prateći katalog, koji je dizajnirao Branislav Radotić, uz fotografje Eleonore Ranković.

Otvaranju retrospektivne izložbe skulptura prisustvovali su mnogi poznavaoci i poštovaoci Rankovićevog rada, među njima i frulaš i pevač izvorne i narodne muzike Andrija Bajić, predsednik estradnih umetnika i izvođača Srbije.

Retrospektivna izložba skulptura Milutina Rankovića u novoj Gradskoj galeriji u Valjevu biće otvorena do 1. avgusta.

Related posts

Leave a Comment