GOVOR DIREKTORKE BIBLIOTEKE SNEŽANE ŠKORIĆ NA SVEČANOSTI POVODOM PRESELJENJA

Posetiocima portal lajkovacnadlanu.rs prenosimo u celosti govor direktorke Biblioteke “Radovan Beli Marković” Snežana Škorić, sa svečanosti povodom preseljenja biblioteke i otvaranja Zavičajnog odeljenja i Spomen sobe Radovana Belog Markovića, u godini zavičajnog jubileja – 100 godina od proglašenja Lajkovca za varošicu.

“Uvaženi predstavnici opštine lajkovac, drage kolege bibliotekari, članovi porodice Radovana Belog Markovića, predstavnici privrednog i društvenog života, građani opštine Lajkovac, ljubitelji pisane reči,

pripala mi je posebna čast da vas u godini značajnog jubileja, 100 godina varoši Lajkovac,  pozdravim na  mestu koje je odraz lokalnog zajedništva, istrajnosti i višestrukog napretka.

U novo lajkovačko stoleće, biblioteka ulazi sa novim, velikim, obavezujućim, imenom – Radovan Beli Marković – novim opremljenim prostorom, Zavičajnim odeljenjem i sobom lepih sećanja na srpskog književnika.

Bogata prošlost nas je zadužila i stalno nas podseća  na značaj i odgovornost koju imamo u čuvanju kulturnog nasleđa.

Prve knjige u ovom kraju vezuju se za manastir Sv. Đorđa u Bogovađi. Arhimandrit pomenutog manastira, Hadži Ruvim, bio je veliki knjigoljubac, te je ostavio jedinstveno i važno svedočanstvo, popis knjiga iz svoje lične biblioteke, koje je prikupljao, čitao, proučavao i pozajmljivao drugima.

Kada je osnovana Srpska književna zadruga u Beogradu, među prvima su se u nju upisali manastir Bogovađa, sveštenik iz Vračevića Živojin Žujović i učitelj u Bogovađi, Svetozar Stojković. U to vreme, biblioteke postoje u crkvama i manastirima, a đačke knjižnice u seoskim školama. Prva knjižnica sa čitaonicom u varoši Lajkovac otvorena je 1954. godine, a najzaslužnija za taj korak je učiteljica Bosiljka Radulović. Knjižnica je radila u sklopu Narodnog univerziteta, a kao bibliotekarka radila je Nada Živković. Godine 1977. lajkovačka bibliotekarka bila je Marica Stanojlović. Ona je završila srednju bibliotekarsku školu. Književnik Radovan Beli Marković je 1994. godine imenovan za upravnika lajkovačke biblioteke, koja je tada radila u sastavu Kulturnog centra. Kao samostalna ustanova, Gradska biblioteka Lajkovac počela je da radi 1995. godine na adresi  Vojvode Mišića broj 2. U nove prostorije, u prizemlje novog zdanja u ulici Vladike Nikolaja broj 6, biblioteka je useljena 1999. godine, a danas, nakon 25 godina, lokalna samouprava nam je nesebično otvorila vrata autentičnih objekata.

Ovi spomenici kulture predstavljaju svojevrsne svedoke prošlosti, tradicionalno blago u sadašnjosti i razvojni centar u budućnosti. Na ovom mestu možemo putovati kroz vreme i različite svetove, a život učiniti lepšim.

Biblioteka „Radovan Beli Marković“ je javna ustanova koja je po zakonu obavezna da postoji, u skladu sa propisanim standardima. Opština lajkovac dosledno sprovodi svoju obavezu i pruža svakodnevnu podršku našem radu.

Nakon uspešno obavljene revizije, utvrđeno je da bibliotečki fond lajkovačke biblioteke broji 42.012 monografskih publikacija, a broj članova prelazi 1.300, što opravdava postojanje i svako ulaganje u rad ustanove. O fondu brine 10 stalno zaposlenih, kao i druga angažovana lica, kojima zahvaljujem  za dobro obavljen posao.

Ovom prilikom zahvaljujem i  svim prijateljima biblioteke na pruženoj pomoći u preseljenju i organizaciji ove svečanosti, a to su: zaposleni u JP „Gradska čistoća“, PSD „Ćira“ Lajkovac, kompanija „Iva agrar“, Sportska hala lajkovac, KC „Hadži Ruvim“, a kao počasne goste izdvojila bih učenike Srednje škole „17. septembar“ Lajkovac koji su svojim rukama preneli svaku knjigu i sve što nam je bilo potrebno za rad u novom prostoru.

iskrenu zahvalnost za ukazano poverenje i bezuslovnu podršku dugujem rukovodstvu Opštine Lajkovac na čelu sa Andrijom Živkovićem i kolegama iz stručnih službi Opštine Lajkovac.”

Related posts

Leave a Comment