U SUSRET DANU DRŽAVNOSTI: „PRIČA U DRVETU“ MILISAVA STOJANOVIĆA I PREDSTAVA O MILENI PAVLOVIĆ BARILI  

U susret Danu Državnosti, Kulturni centar „Hadži Ruvim“ Lajkovac u ponedeljak 13. februara organizuje dva programa.

U ponedeljak 13. februara od 18 časova u Galerija Kulturnog centra je muzičko scenski program i izložba pod nazivom „Priča u drvetu“, Milisava Stojanovića, umetnika iz sela Leskovca kod Lazarevca – učenika Bogosava Živkovića, koji preko pola veka vaja figure u drvetu, najčešće sa motivima seljaka, njihovog života, mitova…

Milisav Stojanović rođen je 1950. godine u selu Leskovac Kolubarski u lazarevačkoj opštini. U ranoj mladosti put u naivno umetničko vajarstvo otvorio mu je poznati vajar Bogosav Živković koji je svojevremeno osnovao Leskovačku školu naivnih umetnika, a Milisav je jedan od zapaženijih članova. Od samog početka je Milisav bio primećen u umetničkim krugovima naive i izlagao je po galerijama u zemlji i inostranstvu (Švedska, Nemačka, SAD, Švajcarska, Francuska). Učestvovao je u radu brojnih likovnih kolonija, uglavnom humanitarnog karaktera. Član je Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti „Kolubara“ iz Lazarevca, Srpskog društva „Vizantija“ iz Beograda, Likovnog udruženja „Prvi srpski ustanak“ iz Mišara i Saveza umetnika u otadžbini i rasejanju.

Potom, takođe u ponedeljak 13. februara od 19 časova u sali bioskopa je pozorišna predstava „San o Mileni“ nastala u produkciji Udruženja umetnika „ARTISTA“.

„San o Mileni“ je dokumentarno poetska predstava o Mileni Pavlović Barili, u režiji i dramaturgiji Jelene Bogavac, u kojoj igraju: Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i i Miodrag Kovačević, koji je i autor songova.

Milena Pavlović Barilli (1909-1945) slikarka, poetesa, scenografkinja, ilustratorka, preteča savremene multimedijalne umetnice centralna je tema predstave. Predstava je nastala iz dokumentarnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela. Dramaturšku matricu predstave čine pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, analitički tekstovi. Predstava definiše najvažnije životne događaje Milene Pavlović Barili,  prelamajući je kroz prizmu njenih remek dela – zato predstava govori o Mileni jezikom simbola njene umetnosti. Životni, emotivno racionalni, spoznajni te karijerni usponi i padovi slavne umetnice problematizuju i pokreću večite teme umetničkog puta ili puta u umetnosti… Predstava je edukativni, visoko poetizovani zapis o životu i delu jedne od najzanimljivijih lokalnih umetnica koja je stekla svetsku slavu.

Related posts

Leave a Comment