TURISTIČKA ORGANIZACIJA I KULTURNI CENTAR ZAJEDNIČKIM PROGRAMIMA U SLUŽBI NEGOVANJA TRADICIJE I OBIČAJA

Turistička organizacija opštine Lajkovac  i Kulturni centar “Hadži Ruvim” u Galeriji Kulturnog centra, na Mitrovdan 8. novembra od 14 časova organizuju izložbu akustičnih instrumenata etno muzike.

– Ovom prilikom biće predstavljeni ručno izrađeni instrumenti koji imaju istorijski značaj, ali i primenu danas. Ovim programom Turistička organizacija opštine Lajkovac želi da pokaže koliko je važna i koliko se u našem kraju neguje tradicionalna izvorna muzika, kaže direktorka Mira Tabić.

Po tradiciji na ovaj praznik su se vekovima rastajali hajduci, što će i ovaj put biti obeleženo običajno – folklornom koreografijom.

Satnica ovog događaja je do poslednjeg momenta zavisila od vremenskih uslova, a definitivno običajno – folklorna koreografija “Rastanak hajduka” biće izvedena od 13 časova kraj reke Kolubare, nakon čega će u Galeriji Kulturnog centra uslediti otvaranje pomenute izložbe akustičnih instrumenata etno muzike. ZPo rezervnom planu, za slučaj lošeg vremena, koreografija hajdučkog rastanka bi bila izvedena u Galeriji Kulturnog centra, odmah po otvaranju izložbe.

Autentična koreografija manifestacije “Hajdučki rastanak” podseća kada su se u doba Turaka hajduci sastajali o Đurđevdanu i odlazili u šumu, a o Mitrovdanu rastajali i odlazili na zimovnik kod jataka.

Autor manifestacije je umetnik Milutin Ranković. U režiji Milutina Rankovića “Hajdučki rastanak” održava se blizu dve decenije, često baš na Mitrovdan, kako su to hajduci vekovima i činili.

Mitrovdan je vekovima u narodu bio praznik na koji su se hajduci rastajali, pa je i do danas ostala izreka “Mitrov danak – hajdučki rastanak, Đurđev danak – hajdučki sastanak.” Turistička organizacija opštine Lajkovac i Milutin Ranković  autor ove manifestacije – sada na funkciji direktora Kulturnog centra, koja podseća na epska vremena hajduka i jataka, ima za cilj da privuče domaće i srane turiste i trajne kulturne i običajne vrednosti otrgne od zaborava. Upravo sa tim ciljevima, održavanje manifestacije “Hajdučki rastanak” o Mitrovdanu i “Hajdučki sastanak” o Đurđevdanu otpočelo je pre 18 godina.

Mitrovdan je u našem narodu bio dan kada su harambaše raspuštale svoje čete, pa su hajduci do Đurđevdana zimovali kod jataka, što je važilo kao nepisani zakon, koji se stolećima nije menjao, jer kako Vuk Karadžić piše “Hajdučkoj reči, koja po pravilu nikada nije pogažena, ravna je bila Arnautska besa.” – kaže Milutin Ranković, i dodaje da hajduci nisu interesantni samo za Srbiju, u kojoj ih je svakako bilo, posebno u doba vladavine Otomanske imperije, već i za Crnu Goru, Bosnu, Hercegovinu, Hrvatsku i ceo Balkan, kao i Poljsku (primer je čuveni hajduk Janošik), Slovačku, prostore Ugarske i Austrijske carevine… Način njihovog života, odevanja, veštine koje su posedovali, ciklusi poezije koji su im posvećeni i muzika uz koju su opevani, svakako su inspirativni i savremenim piscima, koreografima, scenaristima, etnolozima, koji i jesu u obavezi da se sve to ne pretvori u kič, neukus i neuspešne replike, kako bi turistima bio ponuđen kvalitetan, sadržajan pa i edukativni program.

Manifestacija je upisana u kalendar događaja Turističke organizacije Srbije.

Na ovaj način, dve lajkovačke ustanove, Turistička organizacija i Kulturni centar, zajedničkim programimima otimaju od zaborava i neguju očuvanje tradicije i običaja ovih prostora.

Related posts

Leave a Comment