U GALERIJI KULTURNOG CENTRA OTVORENA IZLOŽBA KUKIČANIH RADOVA JASMINE IVANKOVIĆ

Izložba kukičanih radova filologa Jasmine Miljanić Ivanković iz Lazarevca, pod nazivom „Među javom i međ snom“, otvorena je u prisustvu brojne publike u Galeriji Kulturnog centra “Hadži Ruvim“ i biće dostupna lajkovačkoj publici sve do 5. marta.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio Milutin Ranković, direktor Kulturnog centra, koji je na otvaranju izložbe bio i u ulozi voditelja. Čin otvaranja izložbe oplemenjen je poezijom, kao pratećim delom  programa, a o stvaralaštvu autorke govorila je istoričarka umetnosti Aleksandra Tanić:

„Likovna sintaksa Jasmine Ivanković utvrdila je svoje zakonitosti u domenu tekstilnih umetnosti, gde se kroz stare tehnike tkanja i  kukičanja naslanja na bogatu tradiciju narodnog stvaralaštva mnogih svetskih kultura, a posebno na celokupno kulturno nasleđe ove vrste delatnosti razvijane i negovane širom naše zemlje. Najdominantniji motiv koji Jasmina u svojim radovima koristi jeste motiv mandale, koji u hinduističkoj religiji predstavlja univerzum, dok svojom jednostavnošću oblika i radijalnim širenjem elemenata iz centra kompozicije, u širem simboličkom smislu upućuje na duhovnost, na unutrašnje stanje osobe. Dakle, osim funkcionalne, utilitarne namene, koja leži u osnovi ili fizičkom telu rukotvorine, Jasmina nas ovde uvodi u jedan meditativni, terapeutski aspekt svog umetničkog delovanja. Ona proširuje značenje sopstvenog rada već samim tim što ga smešta u galerijski prostor, u kom se ovi predmeti više ne posmatraju sa upotrebnog aspekta, već preuzimaju karakter slike i pozivaju posmatrača na jedno drugačije tumačenje mustre. Ovaj pristup može da se analizira i kao svojevrstan društveni komentar koji definiše autorkinu potrebu da istakne mesto i važnost jedne tradicionalne veštine, koja sa razvojem modernog društva, izumire. Ako se osvrnemo na period nastanka autorkinih radova u tehnici kukičanja, svi su nastali nakon pojave korona virusa, u vreme najveće izolacije, osećanja neizvesnosti, straha i otuđenosti. Ne čudi onda, da se iz ovakvih osećanja, rodila potreba za bekstvom iz sumorne svakodnevice, i to upravo potreba za bekstvom u umetnost. Jednostavan ritam ponavljanja, repetitivnost koju ova tehnika zahteva kako bi kroz geometriju otelotvorila apstraktne pejzaže duha, vibrantan sugestivan kolorit, koji svojim odabirom upućuje na intiman unutrašnji svet autorke, čine najsadržajnije elemente Jasmininog stvaranja i procesa rada, koji se ističu subjektivnošću ali ujedno predstavljaju deo kolektivnog nasleđa duboko ukorenjenog u svakom od nas.“

Biografija autorke:

Jasmina (Miljanić) Ivanković od kako je 2000. godine završila školu tkanja kod profesorke Nadežde Ristić Vlajković, aktivno se bavi tkanjem na vertikalnom i horizontalnom razboju. Radovi nastali u tom periodu imali su komercijalni karakter. Ljubav prema likovnoj i primenjenoj umetnosti postoji još od najranijeg detinjstva kada je sa likovnim pedagogom Zoranom Erićem osvajala nagrade na državnom nivou. Saradnja sa Grozdanom Ranković i aktivno druženje zapravo je podstaknuto interesovanjem za tkački zanat. Kukičanjem, heklanjem se bavi odnedavno. Pre svega kao hobijem, a onda i kao antistres terapijom. Izloženi radovi nastali su u periodu od marta do decembra 2020. godine i imali su svrhu da prekrate vreme i odagnaju strepnju u doba korone. Jasmina (Miljanić) Ivanković je direktor Biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu. Završila je Filološki fakultet u Beogradu. Radila je u osnovnim i srednjim školama na teritoriji opštine Lazarevac kao profesor ili školski bibliotekar. Bila je i direktor Centra za kulturu u Lazarevcu. Živi u Lazarevcu i majka je dve devojke: Lenke (2001) i Kaje (2005).

Related posts

Leave a Comment