PRIČA KOJA INSPIRIŠE – USPEŠAN START POLJOPRIVREDNICA KOLUBARSKOG OKRUGA

Ni doba korone nije sprečilo poljoprivrednice, članiće Ženskog udruženja kolubarskog okruga, da pokažu da su kadre da iznesu ono u šta su se upustile. Poljoprivrednice sa područja Kolubarskog okruga su danas preko platforme za prodaju svojih proizvoda, koja je upravo zaživela, imale porudžbina u vrednosti od 80 000dinara i time. Zadovoljne su prvim rezultatima i kako saznajemo, priču o Ženskom udruženju kolubarskog okruga sutra će objaviti i portal Delegacije Evropske unije, kao i glavni sajt Evropske unije u Njujorku. “Te objave će nam pomoći da lakše dođemo do donatora za nabavku rashladnog vozila. Nećemo moći da prevozimo svoje proizvode bez toga, kada još malo otopli,” kažu članice udruženja, idući uveliko u susret svim mogućim poteškoćama i izazovima.

Upravo da bi povećali vidljivost rada ovih vrednih i preduzimljivih žena, baš ovde gde im je i najvažnije, prenosimo posetiocima portala LAJKOVAC NA DLANU priču o tome kako je nastala ŽUKO Platforma za prodaju proizvoda. Ova priča svakako spada u kategoriju priča koje inspirišu.

Da podsetimo: Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) je pre devet meseci počelo projekat “Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi” koji je podržan od strane UN Women, kao deo projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ koji se finansira iz sredstava Evropske unije.

“Cilj projekta je bio umrežavanje poljoprivrednica sa teritorije Kolubarskog okruga, kao i organizovanje različitih oblika edukacija da bi one svoj posao unapredile, tako da smo uključile 122 žene nositeljke ili vlasnice poljoprivrednih gazdinstava iz svih pet opština Kolubarskog okruga i grada Valjeva”, kaže Jelena Ružić u ime Ženskog udruženja kolubarskog okruga.

Posle osam meseci uspešnog sprovođenja projekta poljoprivrednice su se povezale i u Lajkovcu održale osnivačku skupštinu novog udruženja poljoprivrednica Kolubarskog okruga. jer su imale želju da nakon projekta nastave zajedno da rade.

Usledila je pandemija Covid-19 i proglašenje vanrednog stanja u Srbiji. Kroz stalnu grupnu komunikaciju sa poljoprivrednicama stizale su informacije o teškom stanju u kom su se one našle.

Pojedini otkupljivači mleka spustili su cenu otkupa za čak 30%, što je sa ionako niskom cenom poljoprivrednice koje drže krave dovelo u izuzetno teško stanje. Ubrzo nakon toga stao je i otkup stoke, pa su žene koje se bave tovom bikova svaki dan tonule u veće minuse, jer stoku nisu mogle da prodaju, a morale su da je hrane.

Zatim su se sa problemima javile i poljoprivrednice koje se bave uzgajanjem rasadnog materijala, mladog povrća i voća koje ne može da čeka prodaju, jer pijace su zatvorene, javni prevoz obustavljen, a veliki broj poljoprivrednica ima preko 65 godina i imaju zabranu kretanje.

“Uz podršku UN Women-a, posebno Olje Leković Janković, koordinatorke projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, projekat kreće u novom smeru. Planirana platforma za povezivanje poljoprivrednica prerasta u platformu za prodaju proizvoda poljoprivrednica.

“ŽUKO je platforma za prodaju domaćih proizvoda sa gazdinstva poljoprivrednica sa teritorije Kolubarskog okruga. Dostava svih proizvoda koje kupujete onlajn na našoj pijaci je besplatna, a naša pijaca omogućava bezbednu i direktnu kupovinu,” objašnjava Ružić naglašavajući da se kupovinom sa ove pijace pomaže rad žena u poljoprivredi i omogućavate zaradu njihovim porodicama.

Osim proizvoda, na ŽUKO platformi možete pogledati i gazdinstva poljoprivrednica čije proizvode kupujete. Na taj način ste sigurni ste da znate odakle dolazi hrana na vaše trpeze. Recimo, gazdinstvo Slavice Ivanović iz sela Dučić kraj Mionice može se pogledati na linku https://zuko.rs/poljoprivredno-gazdinstvo-ivanovic/.
Platforma je deo projekta Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi koji je podržan od strane UN Women Serbia, a finansiran iz sredstava Evropske unije EU info centar-

Povodom stanja u koje su kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava usled pandemije dovedene, poljoprivrednice Kolubarskog okruga uputile su otvoreno pismo ministru poljoptivrede Branislavu Nedimoviću i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, sa zahtevom za formiranje timova koji će biti zaduženi za procenu štete nastale na poljoprivrednim gazdinstvima usled peandemije COVID-19, kao i molbu za nalaženje načina za pomoć poljoprivrednicima. ” Apelovali smo na ministra i Vladu Srbije da prilikom namene sredstava za pomoć privredi koja je pretrpela štetu imaju u vidu i poljoprivredu koja je u svim kriznim vremenima u istoriji naše zemlje bila osnovna grana koja je pomogla da stanovništvo opstane,” pojašnjava Jelena Ružić.

Pismo je dobilo podršku i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) koji su podržali projekat kroz koji su se okupile poljoprivrednice i formirale za sad neformalnu grupu “Poljoprivrednice Kolubarskog okruga”.

Pismo je na društvenim mrežama pregledano preko 20 000 puta, informacije iz njega preneli su i neki štampani mediji, ali odgovora od ministra nije bilo. Odgovor je stigao indirektno, kroz njegova gostovanja na televizijama, ministarstvo je pokrenulo svoju platformu. Za to vreme poljoprivrednice su svoju platformu punile proizvodima, pružale podršku jedna drugoj, a ŽUKO svima njima.

Žensko udruženje kolubarskog okruga krenulo je i sa projektom “Ko kosi a ko vodu nosi”.

“Da li se zna ko kosi a ko vodu nosi? Mi znamo da se muškarci i žene jednako dobro snalaze u svim poslovima kako na polju, tako i u kući i da ne postoje „muški“ i „ženski“ poslovi. Zato verujemo da se posao brže i uspešnije završi kada se obaveze podele”, naglašava Jelana Ružić.

Ova kampanja je deo projekta „Nevidljivi rad žena na selu“. Projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women Serbia) u okviru projekta „Rodno odgovorno upravljanje – Preraspodela neplaćenog rada“ koji se finansira iz sredstava Velike Britanije i Britanske ambasade (British Embassy Belgrade).

Related posts