LAJKOVCU 410 VAKCINA PROTIV GRIPA

OBAVEŠTENJE O DISTRIBUCIJI VAKCINE PROTIV SEZONSKOG GRIPA NA TERITORIJI KOLUBARSKOG OKRUGA U SEZONI 2016/2017

Danas je Institut Torlak Beograd najavio Zavodu za javno zdravlje Valjevo distribuciju 5860 doza vakcine protiv gripa za sezonu 2016 / 2017 godine, za 800 doza više nego u prošloj sezoni .Vakcine su namenjene zaštiti od gripa stanovništva Kolubarskog okruga.
Zavod će dalje distribuirati vakcinu do zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite prema ranije odobrenom planu raspodele . Domu zdravlja Valjevo će biti distribuirano 2930 doza . Domovima zdravlja Mionica i Ub je opredeljeno po 530 doza, Domu zdravlja Lajkovac 410, Ljig 640, Osečina 580 . .Za potrebe vakcinacije zdravstvenih radnika i lica u kolektivnom smeštaju , Zavod za javno zdravlje je preuzeo 240 doza.
Radi se o inaktivisanoj vakcini –Vaxigrip , proizvođača Sanofi Pasteur koja sadrži dva influenza soja tip A i jedan tip B.Sastav odgovara preporuci SZO za severnu hemisferu .
Vakcinacija protiv gripa se preporučuje osobama sa hroničnim bolesti pluća, srca, bubrega, dijabetesa kao i svih lica starijih od 65 godina . Prepruka je da ovom vakcinom budu zaštićena i lica smeštena u ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u zdravstvenim ustanovama i javnim ustanovama koji su u povećanom riziku da obole od gripa.

Related posts