PROBNO PUNJENJE BRANE “STUBO ROVNI”

Radovi na izgradnji i opremanju brane i regionalne hidro akumulacije “Stubo-Rovni”, započeti pre tri decenije, su konačno završeni i u toku je probno punjenje brane. Reč je o projektu od državnog značaja, u čiju realizaciju je, iz više izvora, uloženo blizu 90 miliona eura.
Sa ove akumulacije, vodom će se, pored Valjeva, snabdevati i stanovnici i privreda Lajkovca, Mionice, Ljiga, Uba, ali i buduća termoelektrana u Kaleniću. Ova godina će biti u znaku probnog punjenja akumulacije, i to do najavljene kote 360,a nakon tehničkog ispitivanja, voda iz akumulacije će biti ispuštena. Tek tada će uslediti bezbedno punjenje i snabdevanje vodom stanovništva i privrede. Upućeni tvrde, da brana Rovni predstavlja svojevrsnu potpunu zaštitu od poplava za ovo područje!
Uz branu je izgrađena i fabrika za preradu vode, a nizvodno od brane, do Slovca, u dužini od 10,5 kilometara, već je izgrađen cevovod, čime su stvoreni uslovi da voda, čim se izvrši probno ispitivanje brane i akumulacije , krene put Lajkovca.Opština Lajkovac dugo čeka na ovaj trenutak, što će omogućiti trajno rešemje pitanja vodosnabdevanja za većinu meštana, pre svega na potezu magistralnig vodovoda kroz deset sela .Opština Lajkovac je blagovremeno pripremila infrastrukturu u susret završetku izgradnje i početku punjenja brane, i sve vreme, kontinuirano ispunjavala sve svoje obaveze u realizaciji ovog važnog regionalnog projekta, koji je ujedno i od državnog značaja.
U finansiranju izgradnje brane i akumulacije učestvovali su Republika Srbija, Grad Valjevo, Evropska Unija, EPS i opštine Kolubarskog okruga.Zapremina akumulacije je 51,5 miliona kubnih metara vode, sama brana je visoka 75, duboka 400 i široka 300 metara.Posetiti branu je pravi doživljaj, a čitav kompleks deluje vrlo impozantno.

Related posts