SJAJAN KONCERT ŠPANSKE GITARE

Ljubitelji klasične muzike imali su sjajnu priliku da uživaju u „Koncertu španske gitare“ u izvođenju vrsnih umetnika Momčila Aleksandrića i Dragana Nikolića, koji je u Gradskoj kući u okviru manifestacije „Dani Lajkovca“ organizovao Kulturni centar „Hadži Ruvim“.

Sala Gradske kuće bila je prepuna, atmosfera predivna, a na repertoaru su bila dela inspirisana klasičnom i flamenko muzikom koju su prvi put zajedno svirali  Aleksandrić, koji je doktorirao klasičnu gitaru na Univerzitetu Minesota, i Nikolić, njegov prvi profesor u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ i višedecenijski izvođač flamenka.

Izveli su dela inspirisana klasičnom i flamenko muzikom iz Španije,  kompozitora kao što su Isak Albeniz, Fernando Sor, Pako de Lusija, grupa Džipsi Kings i drugi, a i autorska dela profesora Dragana Nikolića.

Glavni izvođači su imali i svoje briljantne goste iznenađenja, Anđelu Mišić i Igora Nedeljkovića.

Bio je ovo događaj dostojan prestonice i prestižnih centara klasične muzike, koji je publika pomnopratila i iz sale izašla prezadovoljna i prepuna utisaka.

“Dani Lajkovca” su manifestacija tokom koje Lajkovčani s radošću priželjkuju koncert Momčila Aleksandrića. Momčilo prošlog leta zbog prezauzetosti nije bio u Srbiji, pa je obostrana radost ovoga puta bila još veća. Lajkovčani su na svog Momu izuzetno ponosni, kao i na činjenicu da je upravo Lajkovac iznedrio virtouza na gitari svetskog glasa.

Lajkovčanin Momčilo Aleksandrić (1991) prvi put je nastupio zajedno sa svojim profesorom gitare iz Muzičke škole „Živorad Grbić“ Draganom Nikolićem, od koga je naučio prve note u lajkovačkom izdvojenom odeljenju:

“Uvek mi je drago da sviram u Lajkovcu. Posebno mi je drago što sam ovoga puta svirao sa mojim prvim profesorom. A posebno mi je drago što u Lajkovcu uvek bude puna sala, što mahom nije uvek slučaj na koncertima klasične muzike. Zahvalio bih sesugrađanima na odzivu, kao i mojoj specijalnoj gošći na koncertu Anđeli Mišić.

Večeras smo svirali muziku koja može da se nazove španskom gitarom, a uglavnom flamenko muzika i uticaj džeza, od svega po malo, ali je akcenat na španskoj gitari. Po svemu sudeći, bio je to dobar odabir.”

Na opasku, da je zapravo kroz prethodne dve decenije zapravo on edukovao i formirao koncertnu publiku u Lajkovcu, Aleksandrić je rekao:

“Da stvarno, svoj prvi solistički koncert imao sam u Lajkovcu tačno pre 20 godina, u zgradi stare opštine. Mislim da pre mene niko nije imao koncert klasične muzike u Lajkovcu. Drago mi je da sam održao taj kontinuitet i da danas imamo punu salu.”

Učenik jeste na neki način prevazišao svog profesora, ali je i profesor ima sjajan razvojni put i zavidne rezultate, potvrdio je Aleksandrić:

“Profesor Nikolić se bavi jednim drugaćijim pristupom sviranju, koji ja tek treba da savladam. I dalje imam puno toga da naučim, imam samo 33 godine.”

Motivi iz Srbije i sa Balkana prevladavaju poslednjih godina u njegovom stvaralaštvu, a istinsku vezu sa korenima počeo je da otkriva tek u svetu, otkriva renomirani gitarista:

“Čovek shvati tu vezu tek kada ode u svet. Ovde ne shvata koliko ima kulturnog nasleđa, i kao i neki drugi kompozitori ja sam to shvatio tek onda kada sam otišao u inostranstvo i ja sam na tome zahvalan inostranstvu.”

Aleksandrić je doktorirao gitaru na Univerzitetu Minesota (SAD) u klasi profesora Maje Radovanlije. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Tošića. Na istom fakultetu završava master iz kamerne muzike kod profesorke Tee Dimitrijević. Bavi se istraživačkim radom, komponovanjem, organizacijom i promocijom muzičkih događaja. Živi i radi u SAD.

Profesor Dragan Nikolić je do pre 15 godina u IO valjevske MŠ “Živorad Grbić” u Lajkovcu predavao gitaru. Lajkovčani ga poznaju kroz gitaru, ali i kroz tenis. Nakon koncerta sa svojim nekadašnjim učenikom, a sada saradnikom je rekao:

“Osećam se odlično. Eto, posle 15 godina koncert u Lajkovcu. U međuvremenu sam u Lajkovac dolazio samo na teniske turnire, a i ovih dana ću ponovo. U velikoj meri sam ponosan na Momčila, koji je odavno postao etablirani gitarista, koji je zaokružio svoj profesionalni kredo, školovanje, svoj pravac, svoj put, a mi u svetu muzike držimo da je to najvažnije.”

Otkrio je i da je u jednoj fazi Španija bila njegova velikaželja, ali da je od toga odustao.

Sjajan gost iznenađenja profesora Nikolića na koncertu u Lajkovcu bio je Igor Nedeljković, koji živi u Španiji, koji zapravo ima direktne veze sa njegovom neostvarenom željom odlaska u Španiju.

Kao muzički pedagog je naglasio, da je u muzici kod dece sve jednostavno vidljivo, ili to vole ili ne, ili poseduju nešto što ih tera na bavljenje muzikom, ili toga nema.

Dragan Nikolić je profesor klasične gitare u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ Valjevo. Paralelno sa pedagoškim radom, decenijama se bavi flamenko muzikom. Osamdesetih godina prošlog veka osnovao je grupe „Los gitanos“ i „Duende“, koje su imale preko 500 koncerata. Poslednjih godina nastupa na festivalima u regionu sa svojim kvintetom i grupom „Tragovi flamenka“.

Related posts

Leave a Comment