SVAKO DETE JE UMETNIK, POTVRDILI PRVOM IZLOŽBOM RADOVA MALIŠANI IZ “LEPTIRIĆA”

U prisustvu brojne publike, u Galeriji KC “Hadži Ruvim” otvorena je prva izložba radova dece iz lajkovačke PU “Leptirić”, pod simboličnim nazivom izdvojenim iz citata čuvenog Pabla Pikasa “Svako dete je umetnik”.

Zahvaljujući uspešnoj saradnji uspešnoj saradnji dve lajkovačke ustanove, najmlađi imaju svoju prvu izložbu i sjajnu uspomenu za budućnost, u kojoj će moći da kažu da su svoju prvu izložbu imali sa pet godina, a tome će posvedočiti i katalog izložbe, koji je obezbeđen za svako dete učesnika izložbe.

Izložbena postavka sadrži nekoliko desetina autentičnih, vrednih pažnje i zanimljivih radova dece.

Naime, u okviru projekta „Umetnost pod vedrim nebom“, deca iz starije vaspitne grupe III, grupa „Leptirići“, koju vode vaspitačice Dajana Tanić i Jelena Petrović, imala su prilike da se upoznaju sa različitim likovnim tehnikama koje su osmišljene da u skladu sa njihovim uzrastom na najbolji način stimulišu kreativnost i razumevanje umetničkog stvaralaštva. Projekat je izveden prema koncepciji novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, simbolično nazvanih „Godine uzleta“. Sve aktivnosti realizovane su u dvorištu objekta PU „Leptirić“, što je za decu bilo izuzetno inspirativno kao provokacija za izražavanje prirodnog stvaralačkog potencijala koje svako dete poseduje.

Otvarajući izložbu pod nazivom „Svako dete je umetnik“, Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti je između ostalog rekla:

“Tokom ovog projekta deca su se upoznala sa crtačkim tehnikama kao što su olovka, kreda, olovka u boji, flomasteri, suvi pastel sa kredama. Zatim je usledilo upoznavanje sa slikarskim tehnikama poput tempere i akvarela, kao i sa različitim tehnikama slikanja na platnu. Poseban izazov bilo je oslikavanje velikog platna za potrebe scenografije za lutkarsku predstavu izvedenu na lutkarskom festivalu, a takođe i slikanje murala koji u sebi objedinjuje element slike i arhitekture. Jedna od neobičnih tehnika bila je slikanje flomasterima na foliji, gde se prskanjem vode i otiskivanjem na beli papir dobijaju divne apstraktne forme. S obzirom na to da sam materijal često može stimulisati decu na kreativnost, korišćenje prirodnih materijala poput peska, cveća, borovih iglica, trave, kamenja, grančica, osim što podrazumeva direktan kontakt sa prirodom i podstiče interaktivnost, ovde rezultira izuzetno originalnim vizuelnim rešenjima. Na kraju, koristeći foliju i mokri pesak, deca su se oprobala i u vajarstvu, kao specifičnoj umetničkoj formi oblikovanja. Stvarajući pod otvorenim nebom, u izazovnom i interaktivnom odnosu sa prirodom, deca su na osoben način uobličila opažene, doživljene elemente sveta koji ih okružuje, dajući im sasvim novi smisao. Vaspitačice su svojim pristupom i odgovarajućim metodama, doprinele razvoju kreativnog angažovanja dece i kroz punu podršku i pravilno usmeravanje njihovih doživljaja, pažljivo i podsticajno dočekale svaku dečju zamisao. Na ovoj izložbi predstavljen je njihov zajednički trud. Mnogi pedagozi smatraju da je likovni izraz dece urođena sposobnost izražavanja, komuniciranja i oblikovanja, što potvrđuje i Pikasovo zapažanje o stvaralačkoj prirodi dece. On dodaje da je jedini problem kako da dete ostane umetnik kada odraste. Nadamo se da će ovi mališani ostati umetnici i kreativci u bilo kojoj delatnosti kojom se budu bavili.”

Prisutnima su se obratile i vaspitačice Dajana Tanić i Aleksandra Petrović, koje su se pre svega zahvalile svima na saradnji tokom realizacije projekta i pripreme izložbene postavke kojom je projekat krunisan i izrazile nadu da će projekat u nekom obliku biti nastavljen.

Sudeći po izloženim radovima, deca su ispoljila talenat i zavidnu kreativnost, ostaje samo nada da će naći put da ostanu umetnici i kada odrastu.

Prva izložba radova dece iz “Leptirića” biće dostupna javnosti do 18. jula.

Related posts

Leave a Comment