OTVORENA IZLOŽBA “ĆIRILICA U KALIGRAFIJI”

U galeriji Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu otvorena je izložba „Ćirilica u kaligrafiji“. Zajedničkom izložbom lajkovačkoj galerijskoj publici predstavljaju se dva priznata autora u oblasti kaligrafije, Jovanka Šorgić i Dobrila Boba Aškrabić.

Aškrabićeva neguje srpske srednjovekovne rukopise, manastirsku ornamentiku i istoriju prvih srpskih štamparija. Šorgić je ikone i kaligrafske zapise izlagala u zemlji i inostranstvu.

Izložbu je prigodnom nadahnutom besedom u ime organizatora otvorio Milutin Ranković, direktor KC “Hadži Ruvim”, a o stvaralaštvu autorki govorila je Aleksandra Tanić, istoričarka umetnosti:

“Izložbom „Ćirilica u kaligrafiji“ lajkovačkoj publici predstavljaju se Dobrila Aškrabić i Jovanka Šorgić, koje svojim srodnim umetničkim senzibilitetima i likovnim preokupacijama, neguju duh srednjovekovnih srpskih rukopisnih knjiga i kroz različite umetničke forme donose osobenu interpretaciju određenih motiva i ikonografskih obrazaca. Dobrila Aškrabić se već 15 godina bavi slovima, uglavnom inicijalima i njihovim varijantama koje pronalazimo u nasleđu srpskih iluminiranih rukopisa. Prema sopstvenim rečima, njena je namera da preko replika inicijala približi oku javnosti skriveno blago kulturne baštine srpske srednjovekovne pismenosti. Ona pozajmljuje motive iz bogate dekorativne plastike srednjovekovnih manastira, stilizovane vegetabilne plastike sa razvijenim floralnim prepletima, ali i dekorativnih elemenata zoomorfnog porekla, izvodeći ih u različitim tehnikama kao što su vez, zlatovez, slikanje slova na staklu i svili. Jovanka Šorgić, bavi se kaligrafijom već dvadeset godina i kroz svoj rad upoznaje nas sa tradicijom ćiriličnog rukopisnog pisma i njegovih formi. Svoje ikonopisačko umeće često inkorporira u kaligrafski rad, te se dobija jedna vrsta celovitosti umetničkog izraza. Kao organizator i učesnik raznih manifestacija, realizator izložbi i brojnih  projekata koja su vezana za promociju kaligrafije u  zemlji i inostranstvu, Jovanka svoj angažman posvećuje edukaciji lepog pisanja dece i odraslih kao i negovanju ćiriličnog pisma. Izložba predstavlja svojevrstan omaž stvaralaštvu pravoslavnih monaha koji su učestvovali u dugotrajnom procesu ispisivanja rukopisnih knjiga, obrazujući na taj način kulturu pisane reči za buduće generacije.”

Prateči deo programa ozvaranja izložbe bio je rezervisan za poeziju.

Izložba „Ćirilica u kaligrafiji“ u Galeriji lajkovačkog Kulturnog centra biće dostupna javnosti do 27. marta.

Related posts

Leave a Comment