9 GODINA POSTOJANJA ŽENSKOG UDRUŽENJA KOLUBARSKOG OKRUGA

Žensko udruženje kolubarskog okruga (ŽUKO) je upravo obeležilo devetu godišnjicu svog postojanja. Tokom svog postojanja, ŽUKO je realizacijom brojnih projekata napravilo gotovo civilizacijske pomake u poboljšanju položaja žena, prvenstveno njihovim osnaživanjem.

“27. maj je izuzetno bitan datum u našem udruženju. Krajem maja te 2013. godine i formalno smo počeli da postojimo. Za ovih 9 godina imamo i previše uspomena, lepih trenutaka, stečenih prijateljstava i isto tako neprospavanih noći, tokom kojih smo radili na brojnim projektima kako bismo poboljšali našu lokalnu zajednicu i položaj žena. Nadamo se da je pred nama još puno godina, jer puno toga želimo da postignemo i da se još više borimo da svi zajedno bolje živimo”, kažu iz udruženja, povodom 9. rođendana.

I neposredno pred samu godišnjicu bilo je radno. ŽUKO je u srednjim školama u Mionici i Lajkovcu, sa po dva odeljenja srednjoškolaca održao radionice, koje su deo projekta “Ko kosi, a ko vodu nosi?”, podržanog od strane Ministarstva za manjinska i ljudska prava i društveni dijalog.

“Iznenađenje je, da srednjoškolci imaju blaže stavove nego što to nacionalna statistika i naša istraživanja za Kolubarski okrug pokazuju. Dečaci, mionički srednjoškolci, recimo smatraju da poslovi brige o deci treba da budu zajednički, da kućni poslovi treba da budu ženski poslovi, dok 44% srednjoškolaca smatra da poslovi treba da budu podjednako muški i ženski, tako da je i tu nekako bolja statistika. Stereotipi vezani za poslove u kući (peglanje, ribanje, spremanje, kuvanje) ipak postoje i treba raditi na njima.

Zreliji su i puni iznenađenja, posebno u navođenju razloga u podeli poslova na muške i ženske. U mnogim segmentima se njihovi stavovi podudaraju sa nacionalnom statistikom, ali je prisutna i težnja da žele da oslobode žene od težih poslova. Primetno je da 70% mladih smatra da su sitni poslovi oko kuće, poput košenja, ipak muški poslovi. Kao razlog navode da žele da olakšaju ženama i da nema potrebe da one stoje na suncu i da rade teške fizičke poslove. Ovi mladi ljudi pomeraju granice i čine naše društvo sigurno boljim., zapaža Katarina Ranković iz ŽUKO.

“U sklopu radionice održane u srednjoj školi u Lajkovcu, učenici su podelili svoje stavove o rodnim ulogama u domaćinstvu. Sjajno je što preko 90% njih smatra da su poslovi brige o deci zajednički  Međutim, stavovi su drugačiji kad govorimo o poslovima čišćenja, peglanja, kuvanja, jer oko 52% srednjoškolaca smatra da su ti poslovi isključivo ženski. Zahvaljujemo se lajkovačkoj srednjoj školi na sjajnoj saradnji, a podaci do kojih smo došli su dragoceni u daljoj realizaciji projekta”, dodaje Katarina.

Pored projekta “Ko kosi, a ko vodu nosi?”, ŽUKO paralelno realizuje i projekte “Hobotnica”,“Da li je zdravlje u planu”, Zajedno za aktivno građanstvo i “Koliki je moj deo?”, koji su podjednako važni za bolji položaj žena u zajednici.

ŽUKO je upravo potpisalo i Memorandum o saradnji sa Udruženjem žena “Orašac” u opštini Aranđelovac, što je od velikog značaja za dalju mrežu aktivnosti u regionu, napomenula je Katarina Ranković.

Foto – prve među jednakima: predsednica ŽUKO Jelena Ružić, Katarina Ranković, Marina Đutrović i Ivana Sinđelić

Nakon sjajnih dosadašnjih rezultata, mnogih razbijenih tabua i načetih uvreženih i po položaj žene štetnih stereotipa, udruženje ima ambiciozne panove za naredni period. U planu su brojni projekti, sve u cilju prepoznavanja potreba i problema žena u svim segmentima njihovog života i iznalaženja mehanizama za njihovo rešavanje.  

Related posts

Leave a Comment