USPEŠNA PEPELJEVČANKA

Na sastanku Sekcije za istraživanje socijalnih pokreta, održane u Institutu za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, Milica Vasić iz Pepeljevca, doktorant Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, održala je predavanje na temu: „Determinante u obrazovanju poljoprivrednog stanovništva“.
“Čast i privilegija je govoriti pred ljudima koji imaju zvanje i znanje. SISP hvala na ukazanom poverenju, trajnom zapisu na sajtu i prilici da nastupim kao najmlađi predavač na tribini,”kaže skromno naša Milica, bitno drugačija od stereotipa današnjih mladih devojaka.
Milica je sa nadprosečnim uspehom završila Poljoprivredni fakultet u Zemunu, odsek Agroekonomija, osnovne i master studije, trenutno je na doktorskim studijama istog fakulteta, smer Agroekonomija i ruralni razvoj. Na pitanje, da li je imala stipendiju od Opštine Lajkovac, Milica kaže:” Jesam kada sam imala na to pravo, dva puta sam dobijala i nagradu od strane opštine. Bila sam stipendista Fonda za mlate talente, Fonda za razvoj i naučna istraživanja i student generacije Agroekonomija 2009.”
U uvodnom predavanja u Beogradu, između ostalog, predstavljena je obrazovna struktura u Srbiji i njeni trendovi u poslednjih nekoliko decenija. Tako, prema popisu iz 2011. 14% stanovništva je bez osnovnog obrazovanja, 21% ima završenu osnovnu školu, 49% je srednje, a 16% visoko obrazovano.
Vasićeva je dalje ukazala na prostorne razlike u obrazovanju unutar Srbije, pri čemu skoro 70% nepismenog stanovništva potiče iz seoskih područja. Dalje su istaknute pojedine odlike osnovnih škola u seoskim sredinama, kao što su mali broj učenika, ali i predavača, skromni materijalni i drugi uslovi neophodni za izvođenje nastave, dualni koncept razreda i nedostatak kadrova i aktivnosti za učenje stranog jezika. Kada su srednje škole u seoskim sredinama u pitanju, naglašen je njihov nedovoljan broj, uglavnom su vezane za poljoprivrednu delatnost, locirane u blizini manjih gradova i naglašena je česta neophodnost prelaska i prilagođavanja dece sa sela na novu sredinu. Vasićeva je skrenula pažnju i na prostorno nepravilnu raspoređenost visokoobrazovnih institucija u Srbiji, kao i da mladi zbog obrazovanja često migriraju iz sela u grad, gde kasnije ostaju da žive. Zatim, ukazano je na značaj uticaja modernizacije, tehnoloških inovacija, kao i medija na obrazovanje poljoprivrednog stanovništva.
Konačno, Vasićeva je ukazala na pojedine mere koje nosioci vlasti mogu preduzimati u seoskim sredinama radi unapređenja obrazovanja tamošnjeg stanovništva, kao što su besplatan prevoz učenika, subvencionisanje nabavke udžbenika, besplatne članarine za biblioteke, veći broj stipendista u odnosu na gradske sredine ili nabavka računara za tamošnje škole.
Zanimljivo je, da se Milica Vasić iz Pepeljevca, i pored svih uspeha tokom školovanja i usavršavanja, ne eksponira previše i još frapantnije je da se premalo o njoj zna! Devojke poput Milice , zaslužuju punu pažnju i respekt! A, da li o tome razmišljaju i oni u čijim su rukama instrumenti moći!?

Related posts