DNEVNA BOLNICA I AMBULANTA ZA MS

Tretmani multipla skleroze su se ranije započinjali samo u univerzitetsko kliničko-bolničkim centrima, a sada se tretmani otpočinju u čitavom nizu opštih bolnica i zdravstvenih centara, uključujući i Zdravstveni centar Valjevo, što izuzetno znači pacijentima sa područja ove regionalne bolnice.

Uz to, o trošku države na novoj listi lekova koju je usvojila Vlada Srbije od proleća našla su se još dva najsavremenija leka za lečenje multiple skleroze, a terapija kreće mesec dana od dobijanja dijagnoze.

Struka i pacijenti su saglasni da je lečenje tog oboljenja danas znatno unapređeno i da se u lečenju uveliko slede svetske strategije.

Broj obolelih je u porastu, a procenjuje se da je u ovom trenutku u Srbiji oko 9.000 obolelih od multiple skleroze.

U okviru Službe neurologije Zdravstvenog centra Valjevo postoji od pre godinu dana nova ambulanta za multiplu sklerozu i dnevna bolnica za MS. U pitanju je ambulanta u kojoj pacijenti sa multuiplom sklerozom imaju mogućnost da dobiju svoju terapiju, dobiju stručni savet i razmene međusobna iskustva. Savremena terapija koja je omogućena pacijentima sa ovom dijagnozom menja tok bolesti omogućujući im normalan život, a samo je korak ka potpuno  individualizovanoj terapiji za svakog pacijenta. Pre godinu dana dobijanje terapije za MS bilo je u nadležnosti Klinike za neurologija KCS, dok je sada terapija dostupna preko dnevne bolnice i ambulante za multiplu sklerozu u Službi neurologija Zdravstvenog centra Valjevo.

  • Jednom mesečno u ambulantu dolaze pacijenti koje kroz pregled pratimo tok njihove bolesti i uticaj tih lekova iz redovne terapije koji praktično menjaju tok bolesti. To su takozvani interferoni i glatiramin acetat, dve vrste lekova koji su doneli inovacije u lečenju i dovode do promene toka bolesti. Nakon mesečnog pregleda određujemo da li pacijenti dobro raguju na lek ili eventualno treba da se urade korekcije i da se prebace na lek više efikasnosti. Rad ambulante i dnevne bolnice za izdvanje terapije za MS je podržan kroz sistem zakazivanja u heliantu, tako da pacijenti nemaju problem da dođu do svog redovnog termina za preglede i praćenje njihovog kliničkog stanja – rekao je prim. dr Mihailo Mirković, načelnik Službe za neurologiju, ZC Valjevo, dodajući da se pacijenti sa MS po terapiju dolaze jednom mesečno u ambulantu za multiplu sklerozu.

Prim.dr Mirković je naveo i benefit za same pacijente jer je njima prevashodno lakše da podižu terapiju u svojoj bolnici, a tu su i u kontaktu sa lekarima koji su im i postavili dijagnozu, a to je posebno značajno za lečenje u smislu konstantnog praćenja lečenja i toka bolesti kakva je multipla skleroza.

  • U Beogradu je mali broj lekara koji se bave isključivo multiplom sklerozom, pa se dešavalo da osim uzimanja terapije pacijenti i ne vide doktora, a upravo je poenta da se pacijent prati kako reaguje na uzimanje leka. Mi smo među prvim zdravstvenim ustanovama uspostavili taj sistem ambulante za MS u kojoj pratimo pacijente i izdajemo im odobrenu terapiju – zaključio je prim.dr Mirković.

Savremena terapija za MS se daje subkutano i deluje tako što usporava razvoj onseposobljenosti i invalidnosti što je najveći problem u multiploj sklerozi. Kroz rad ambulante za MS lekari imaju uvid i do sada se uočava da lekovi deluju dobro i da četrdesetak pacijenta koji su korisnici usluga dnevne bolnice i ambulante za MS su zadovoljni ovakvim novim pristupom. S obzirom da multipla skleroza pogađa mladu populaciju stanovništva, od izuizetnog je značaja da oni ostaju funkcionalni i normalno žive sa svojom dijagnozom koja je doživotna. Na jesen je u planu regionalni stručni skup sa profesorima Kliničkog centra koji se bave oblašću multiple skleroze, gde je to prilika da se razmene iskustva i čuju mišljenja korisnika terapije.

Related posts

Leave a Comment