ODBORNICI O IZVEŠTAJIMA USTANOVA, BUDŽETSKIM FONDOVIMA I KADROVSKIM REŠENJIMA

Danas je održana 20. sednica Skupštine opštine Lajkovac u aktuelnom sazivu. Na obimnom dnevnom redu od preko 30 tačaka bili su su godišnji izveštaji o radu opštinskih ustanova i realizaciji budžetskih fondova, predlozi nekih od programa za 2023. godinu, kao i nekoliko kadrovskih rešenja. 

Usvojeni su Izveštaj o radu za 2022. i Program rada za 2023. Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ za opštine LJig, Lajkovac i Mionica – odeljenje u Lajkovcu, kao i izveštaji o radu u prethodnoj godini Kulturnog centra, Gradske biblioteke, Turističke organizacije, Ustanove za sport i omladinu i Opštinskog štaba za vanredne situacije, kao i Plan rada štaba za tekuću godinu.

Usvojeni su izveštaji o korišćenju sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, o realizaciji Programa poljoprivrede, Programa za finansiranje troškova vantelesne oplodnje i Programa unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovništva u 2022. godini. Odbornici su takođe dali saglasnost na programe poljoprivrede i ekologije u 2023. godini i doneli odluku da se pristupi izradi Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost.

Osim predviđenih 29 tačaka, u dnevni red su po hitnom postupku uvrštene tri tačke. Jedna se odnosila na Prve izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ za 2023. godinu, a preostale dve na Odluku o određivanju modela finansiranja potencijalnog projekta javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije za obavljanje linijskog prevoza putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju u opštini Lajkovac.

Posle sednice predsednik opštine Andrija Živković istako je nekoliko bitnih odluka sa 20. zasedanja lokalnog parlamenta:

„Izdvojio bih izveštaj Centra za Socijalni rad za Lajkovac, Mionicu i LJig, gde sa direktorom Draganom imamo izuzetnu saradnju, a ta saradnja i jeste plod svega onoga što Lajkovac pruža kroz socijalnu zaštitu, po čemu i jeste prepoznatljiv.

Ponosan sam što gotovo 20 miliona dinara izdvajamo za socijalnu zaštitu na teritoriji opštine Lajkovac, što je jako bitan element u svakom društvu, a mi se trudimo da kroz razne vidove pomoći – kako materijalne, tako i druge – pomognemo našim najugroženijim i najstarijim sugrađanima. Po rečima direktora, preko 600 penzionera od opštine Lajkovac kvartalno dobija novčanu pomoć, što godišnje opštinu košta oko 10 miliona dinara.

Takođe smo nastavili projekat usluge Pomoć u kući, koju vrše naše tri gerentodomaćice za skoro 50 staračkih domaćinstava. Naredne godine biće im olakšano, jer smo u saradnji sa Centrom i nevladinom organizacijom Karitas dobili kola koja će gerentodomaćice koristiti. Nakon deset godina korišćenja odmarališta Crvenog krsta u Bogovađi od strane Komesarijata za izbeglice, prvenstveno za prihvat migranata na teritoriji Republike Srbije, u martu smo dobili zvanično obaveštenje da je Crveni Krst prekinuo saradnju sa Komesarijatom za izbeglice. U naredna dva meseca biće renovirane prostorije Crvenog krsta i vraćene prvobitnoj nameni, po kojoj ovaj objekat i jeste poznat.

Zabrinjavajući je podatak da je velika razlika između broja umrlih i broja rođenih kod nas, što govori da kao nacija starimo. Svake godine je sve više starih ljudi, a ohrabruje što broj rođenih beba u poslednjih par godina u Lajkovcu ne pada, naprotiv – neznatno i raste tako da se nadamo povoljnijem trendu. Sve mere koje je država donela pre dve godine, pre svega za pomoć porodiljama i bračnim parovima, opština Lajkovac pomno prati, a pre desetak godina one nisu ni postojale, na žalost.“

Predsednik Živković je prokomentarisao i Prve izmene i dopune Programa poslovanja JP „Gradska čistoća“ za 2023. godinu, prvenstveno uslovljene novim povećanjem cene vode za 10 odsto od strane JPKP Lazarevac, ujedno ponovo elaborirajući veliki problem vodosnabdevanja koji Lajkovac ima:

„Na svakoj sednici se provlači pitanje vodosnabdevanja, tako je bilo i danas pri čemu smo imali konstruktivnu raspravu sa određenim predstavnicima opozicije u Lajkovcu. Poznato je svima da je taj štetni sporazum iz 2011. godine mnogo toga lošeg doneo vodosnabdevanju u opštini Lajkovac. Čuli ste reči direktora da je lazarevačko komunalno preduzeće opet, za 10 posto, uvećalo cenu vode prema Lajkovcu. Nemoćni smo po tom pitanju jer Lazarevac od 2011. godine određuje cenu vode bez naše saglasnosti. Do tada smo mi na skupštini mogli da raspravljamo o tome, nažalost od 2011. ne možemo jer je vlasništvo kompletnog vodovoda u Nepričavi u rukama lazarevačkog Komunalnog. Ono što je dobro za naše građane to je  da mi njima nećemo povećavati cenu vode za tih 10%, nismo se odlučili na taj korak kako ne bismo dodatno opteretili njihov budžet. Takođe ćemo se truditi da u narednom periodu rešimo problem vodosnabdevanja viših delova, što je delimično i rešeno – u skorije vreme urađeni su novi frekfentni regulatori koji drugačije regulišu pritisak vode u podstanicama, koji mogu da izbacuju vodu ka višim delovima i kada se smanji pritisak od strane Lazarevca. Nadam se da ćemo u aprilu, najkasnije maju na sličan način rešiti i problem vodosnabdevanja u Ćelijama.

O ovoj temi diskutovao je i Nenad Ostojić, šef odborničke grupe „Za lepši Lajkovac“, insisitirajući na nadstranačkom dogovoru u vezi snabdevanja Lajkovca vodom, kao velikom dugogodišnjem problemu u vezi kojeg Lajkovac mora nešto da preduzme. Predsednik opštine je podržao inicijativu i rekao da je uvek spreman da razgovara sa konstruktivnom opozicijom o tome, iako su Lajkovcu prilično „vezane ruke“ i da rešenje vidi u dolasku vode iz akumulacije Stubo kod Valjeva.

Program poljoprivrede za 2023.godinu je uvećan za milion i iznosi 18 miliona dinara, sa nekim novim merama koje je  predložio Savet za poljoprivredu opštine Lajkovac.

„Ovom prilikom apelujem na sve poljoprivredne proizvođače koji budu želeli da konkurišu za lokalni program poljoprivrede, kao i za državni koje je resorno Ministarstvo propisalo, da elektronskim putem registruju svoja gazdinstva. Ukoliko to ne mogu sami neka se obrate službi opštine  Lajkovac koja se bavi poljoprivredom, koja će im izaći u susret i učiniti sve kako bi oni uredno registrovali svoja domaćinstva na odgovarajući način.“

Predsednik Andrija Živković je govorio i o novim kadrovskim rešenjima:

„Dobili smo dva vršioca dužnosti direktora naših ustanova kulture. Novi direktor biblioteke u Lajkovcu je Snežana Škorić, koja je ranije bila direktor Kulturnog centra, i siguran sam da će odgovoriti svim onim zadacima koje kultura i biblioteka nose sa sobom. To je objekat veoma važan za nas, prvenstveno što je nedavno dobio ime po našem književniku Radovanu Belom Markoviću, a Snežana će podići rad biblioteke na jedan zavidan nivo.

Dobili smo i novog direktora Turističke organizacije Lajkovac, to je Dušica Jovičić, diplomirani  turizmolog iz Bajevca. Drago mi je da naša Turistička organizacija prvi put od svog osnivanja dobija jednog turizmologa za direktora. Videćemo koliko će to značiti u radu Turističke organizacije u narednom periodu i koliko turizam u Lajkovcu može da se poboljša. Svesni smo Lajkovac nije toliko atraktivna destinacija po prirodnim lepotama, ali pokušaćemo da iskoristimo ono što imamo na najbolji mogući način, počev od korita reke Kolubare i istorijskih objekata, kao i blizinu auto-puta.“

Prethodno su dužnosti razrešeni aktuelni direktori Gradske biblioteke i Turističke organizacije, Biljana Bogdanović i Mira Tabić.

Dajana Nenadović je podnela ostavku na članstvo u Opštinskom veću, a umesto nje za novog člana Veća izabrana je Mira Tabić, dosadašnja direktorka Turističke organizacije opštine Lajkovac.

Odbornička pitanja postavljena na današnjoj sednici odnosila su se na vodosnabdevanje, seosku kuću u Pepeljevcu i probleme meštana Skobalja.

Related posts

Leave a Comment