KONFERENCIJA ZA NOVINARE: ANINE – PRVI ARHEOLOŠKI PARK

Turistička organizacija opštine Lajkovac i Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo organizuju tematsku konferenciju za novinare, vezano za arheološko nalazište Anine, a povodom restauracije rimske vile i ekonomskog dela kompleksa arheološkog nalazišta Anine u Ćelijama.

Konferencija će se održati u sredu, 10. oktobra, na samom lokalitetu Anine, sa početkom u 12 časova.

Novinari će moći da vide restaurirani deo rezidencije rimskog bogataša kao i ekonomske prostorije, čime se omogućavaju i prve organizovane turističke posete, a postavljene su i table na kojima će biti tekstovi sa objašnjenjima namene objekata i načinu života u njima iz vremena III i IV veka nove ere, kada su ovi objekti nastali.

“Na najvećem seoskom imanju iz doba Rima, sprovodi se konzervacija ostataka rimske vile rustike, nakon čega će se formirati prvi arheološki park u ovom delu Srbije. Anine se nalaze tik uz budući Koridor 11 i nedaleko od Ibarske magistrale, tako da imaju fantastičnu poziciju za buduće posetioce,” rekao je za portal LAJKOVAC NA DLANU, u ime organizatora konferencije za novinare, Milutin Ranković, direktor Turističke organizacije opštine Lajkovac, napominjući da je ovo jedinstveni i najbolje očuvanom primeru seoske arhitekture iz rimskog doba.

“U Srbiji imamo gradove kao što su Sirmijum i Viminacijum, carske palate kao što su Gamzigrad i Mediana, ali ovakav primer nemamo. Najpre, zbog ogromnog gabarita, koji čini 4.000 kvadrata vile rustike i oko 2.000 kvadrata skladišta za poljoprivredne proizvode, dok je površina cele latifundije bila nekoliko stotina hektara. Potom i zbog otrkivenog sistema za grejanje cele vile, kao i javnog termalnog kupatila od preko 500 kvadrata, što nisu posedovali ni mnogi manji gradovi rimske imperije”, pojašnjava arheolog Radivoje Arsić.

“Istorijski značaj Anina takođe je specifičan za arheološka nalazišta iz rimskog doba na području Srbije. Farma u Aninama, naime, bila je glavni distributivni centar hrane za rimske legije koje su čuvale granicu carstva u Sremu i na Dunavu. U dosadašnjim istraživanjima, arheolozi su otkrili veliki broj nalaza, poput bogate zbirke očuvanog, novca i bronzanih posuda iz vremena imperatora Konstantina i cara Valensa. Sve to svedoči o o intezivnom ekonomskom životu ovog mesta u periodu od 300. do 380. godine, kada su imanje spalili Goti,” napominje arheolog Arsić.

Sve u svemu, Anine su veliki potencijal za lajkovačku opštinu, posebno u ovom vremenu u kome je arheološki turizam u ekspanziji.

Related posts