NASTAVAK USLUGE POMOĆ U KUĆI

Od danas i formalno, nastavlja se sa realizacijom usluge Pomoć u kući na kompletnoj teritoriji opštine Lajkovac. Svi neophodni proceduralni uslovi za projekat koji se realizuje na godišnjem nivou odrađeni su blagovremeno, a danas zvanično počinje nova radna godina za pružaoca usluge Pomoć u kući i trajaće do početka oktobra naredne godine, sa evidentnom tendencijom njenog kontinuiranog nastavka.  

Visokom svešću i odgovornosti svih subjekata u njegovoj realizaciji, održivost usluge Pomoć u kući odraslim i starijim osobama je blagovremeno obezbeđena, a na godišnjem nivou ovu uslugu koristi preko stotinu do 150 lica na području tri opštine koje Zajednički centar “Solidarnost” pokriva.

Zajednički centar za socijalni rad “Solidarnost”, za opštine Lajkovac, Ljig i Mionica je blagovremeno obnovio licencu za uslugu Pomoć u kući, kako bi posebna organizaciona jedinica Služba za pomoć u kući zajedničkog centa za područje tri opštine samostalno nastavila sa pružanjem ove usluge, koju finansiraju lokalne samouprave.

U okviru ovog projekta, angažovano je deset negovateljica i jedan stručni radnik – koordinator Službe za pomoć u kući, od kojih tri negovateljice pokrivaju područje opštine Lajkovac.

Kroz realizaciju projekta obezbeđena je nega i pomoć starim i odraslim, bolesnim, nepokretnim i teško pokretnim licima. Usluga, koja je uveliko pod okriljem lokalne samouprave, dostupna je odraslima i starijima koji imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti, usled kojih nisu u stanju da nezavisno žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa.

Andija Živković, predsednik opštine Lajkovac je naglasio da je jako važno i dobro što opština Lajkovac nastavlja sa realizacijom ovog projekta, koji je uspešno realizovan i prethodnih godina, tako da je opština Lajkovac i ove godine odvojila sredstva i od ove jeseni nastavlja sa njegovom realizacijom:

„Odgovoran odnos prema starim licima je jedan od prioriteta opštine Lajkovac. Dosadašnji rezultati projekta govore u prilog činjenici da je potrebno obezbediti kontinuitet u funkcionisanju usluge u zajednici Pomoć u kući. Opština Lajkovac je obezbedila punu podršku daljem razvoju ove dnevne usluge u zajednici osluškujući potrebe građana. U pitanju je nastavak realizacije programa koji opština Lajkovac u saradnji sa Centrom za socijalni rad “Solidarnost” već nekoliko godina uspešno sprovodi. Moram da naglasim, da svega toga ne bi bilo da nema dobre volje opštinskog rukovodstva, a samim tim i direktora Centra za socijalni rad Dragana Radovanovića, sa kojim imamo izvanrednu saradnju, koji je tu uvek da pomogne savetodavno.”

Na teritoriji opštine Lajkovac u prošloj godini je 35 lica koristilo ovu vrstu pomoći, dok je na kraju jula ove godine evidentiran 31 korisnik, od kojih je jedna polovina sa gradskog i druga polovina sa seoskog područja, a među korisnicima je neuporedivo više žena nego muškaraca. Preko polovine korisnika usluge su osobe starije od 80 godina.  

U opštini Lajkovac, koja je u prvoj kategoriji razvijenosti, odavno je prepoznata i mapirana potreba za ovom uslugom, jer je veliki broj samačkih i staračkih domaćinstava. Pored smanjenja broja stanovnika između dva popisa, evidentno je i povećanje prosečne starosti, jer više od 20% stanovništva pripada kategoriji iznad 65 godina starosti. Jedan broj njih je smešten u domove za stare, veliki broj njih žive sami, bez dodatne podrške srodnika ili zajednice i ovakav vid organizovane brige im neizmerno znači.

Inače, usluga Pomoć u kući realizuje se prema individualnom planu i prati specifične potrebe svakog korisnika.  

Kako saznajemo, svi akteri u lancu usluge Pomoć u kući su zadovoljni.

Na godišnjem nivou za nastavak realizacije usluge Pomoć u kući opština Lajkovac izdvaja 4,6 miliona dinara. Sigurno je da će opština Lajkovac nastaviti sa ovim programom, što znači da će nastaviti da pomaže starijim sugrađanima maksimalnom pažnjom, medicinskom pomoći i negom. Takođe, bitna stvar je da kroz ovaj program Centar može mnogo lakše da prepozna lica kojima je potreban smeštaj u staračke domove, ali je cilj smanjenje potrebe za akutnom institucionalizacijom. U prošloj godini je bilo14 lica smeštenih u staračke domove, a u ovoj je 34 sa tendencijom stagnacije, jer nema starih lica na čekanju za smeštaj

Opšta mera humanosti i solidarnosti jedne društvene zajednice svakako je stepen organizovane brige o njenim najosetljivijim kategorijama.

Related posts

Leave a Comment