MILOJU MITROVIĆU I NJEGOVIM UČENICIMA NAGRADE I PRIZNANJA NA 21. SALONU STRIPA

Polaznici Škole stripa beogradskog SKC koju vodi akademski slikar Miloje Mitrović i učenici nastavnika likovne kulture u lajkovačkoj OŠ “Mile Dubljević” ostvarili su još jedan u nizu uspeha, ovoga puta na 21. Međunarodnom Salonu stripa, održanom od 26. do 29. septembra. Nagrade i priznanja dobili su i učenici i mentor.

U konkurenciji brojnih radova radova pristiglih iz 23 zemlje, pri čemu je veliki broj radova dece do 15 godina, veliko priznanje profesoru Miloju Mitroviću odato je jer je 20 njegovih učenika prošlo žiri za izlaganje, a osvojili su šest nagrada u kategoriji takmičara do 15. godina.

Specijalnu nagradu žirija za najbolji rad u kategoriji do 15 godina, osvojila je Maša Stanić, (2012), za ostvarenje “Ravno-okrugla pa na ćoše”. Specijalna nagrada žirija za najbolju ideju pripala je Kalini Vlašić (2003) za ostvarenje “Divlja Koma”. Specijalna nagrada žirija za najmlađeg strip autora pripala je Savi Jevtić, (2019), za ostvarenje “Sava i heroji”. Nagradu striparnice KEN stripovi osvojio je Mihajlo Čabarkapa (2011), Specijalnu nagradu žirija za zreo i maštovit izraz dobio je Stefan Pješčić (2013) i Nagradu Akademije Bapuss – Katedre za umetnost Marija Rodić.

Inače, najmađi učesnik petogodišnji Sava Jevtić iz Valjeva je unuk profesora Miloja Mitrovića, kojeg je deda očigledno već uspešno uveo u svet stripa.

Žiri Salona kao glavnu karakteristiku ovogodišnjeg konkursnog materijala ističe šarekolikost izraza različitih generacija, kao i da su na soptveno zadovoljstvo imali težak izbor pri odlučivanju o najboljim ostvarenjima.

Pored bogate demografske strukturu učesnika, on skreće pažnju i na to da je trećina stripova (46), rad dece uzrasta do 15 godina.

„U današnje vreme kada se kao društvo sve više brinemo zbog potencijalnog sunovrata kulture, predstojećem, ako ne već i prisutnom, koji pritom najviše pogađa najmlađe, veliko je zadovoljstvo primetiti da se baš te generacije trude da potiru sve negativne posledice antikulture. Mladi su ti koji nam poručuju da ne brinemo i uzimaju aktivno učešće da održe strip kulturu aktivnom i živopisnom. Pod velikim uticajem svetskog mejnstrima – pri tom mislimo pre svega na danas dominantni japanski strip – veliki broj radova mlađih učesnika oslanja se na mangu“, smatra kaže teoretičar stripa i član žirija Nikola Dragomirović.

Žiri je radio u sastavu Jasmina Pucarević, grafički dizajner i šef programske službe SKC-a, predsednica žirija; Uroš Petrović, književnik; Aleksa Gajić, strip autor; Nikola Dragomirović, teoretičar stripa i Nemanja Baćković, urednik za strip u Politikinom Zabavniku.

Related posts

Leave a Comment